Kaj je Zlata žaba

Zlata žaba je skavtski festival kratkih filmov, ki ga že dolga leta organizira steg Domžale 1. Na dogodku premiero doživijo deset minutni filmi, ki jih posnamejo klanovci in voditelji iz drugih slovenskih stegov. Med posameznimi filmi se odvijajo kulturne točke in skeči, po koncu programa pa se podelijo prestižni kipci zlatih žab za najboljši film, igralca, igralko, scenarij..

Prva Zlata žaba je luč sveta ugledala leta 2002 pod taktirko Blaža Otrina. Z leti je postajala vedno bolj prepoznavna. Raslo je število filmov in njihova kvaliteta, število gledalcev in njihovo navdušenje. Zlata žaba se je do leta 2011 odvila vsako leto. Nato je nastala nekaj letna umetniška pavza, ponovno oživitev pa je gala dogodek dočakal leta 2016 pod geslom 11. skavtski zakon. Nazadnje je bila Zlata žaba organizirana leta 2019 (V alternativnem vesolju), tokrat na novem, boljšem, večjem prizorišču. Kulturni dom Groblje je zamenjal Kulturni dom Franca Bernika, ki se lahko pohvali z večjim odrom in več sedeži. Letos, 2022, bo festival zasijal v novi luči in sicer s temo Idealna dieta.

Med tem, ko se je vse spreminjalo ... pa je on ostajal isti. Zlatko Mercedes, zaščitni znak, častni gost, čeprav izmišljeni lik - vseeno  tisti, katerega mistična dobrodušnost je presegala meje vesolja, tisti, katerega beseda je naše prednike vedno popeljala v vizije neslutenih dimenzij, gospodar, vodja, vizionar, gentelman, avtoriteta. Tisti, zaradi katerega se mirno spi in nesluteno zabava.

Namen festivala je mnogo več, kot le ogled filmčkov. Kdor je že kdaj snemal film v katerikoli tehniki ali v njem igral dobro ve, o čem govorim. Ustvarjanje filma je izziv, ko se že šestič zmotiš v besedilu, na koncu kadra zaviješ v napačno smer, pozabiš povedati pol besedila in se sredi prizora začneš smejati iz neznanega razloga. Montiranje filma, še vedno nekvalificirana in premalo cenjena skavtska veščina je rezultat dolgih ur sedenja za računalnikom (in ne v naravi), prepirov s starši (razlog je prejšnja postavka) in prehranjevanja s kokicami, čipsom in Coca-colo (ekološke pridelave) in že sama po sebi ogromna žrtev zagnane ekipe predanih skavtov. Na koncu pa so vsi, do sedaj še neomenjeni; trud, vztrajnost, solze in znoj poplačani. Sreča ob lastnem filmu, ki je sad lastnega dela in mnogih dogodivščin, odtehta vse. Častno predvajanje na festivalu in po spletu srečnih okoliščin tudi kipec zlate žabe sta le še češnja na vrhu torte.

 

Prirejeno po: https://www.skavt.net/vase-drobtinice/Zlata-zaba-2016